Ga naar de inhoud

Basistraject Pedagogiek en Onderwijs

Denk jij over een carrièreswitch naar de kinderopvang of het basisonderwijs? Dan is deze opleiding dé oplossing. Maak in drie maanden kennis met het werk via ons Basistraject Pedagogiek en Onderwijs. Je begint met een online module waarin je de basiskennis opdoet voor het pedagogisch werkveld. Daarna kies jij een opleiding en de route.

Het Basistraject Pedagogiek en Onderwijs

Basistraject Pedagogiek en Onderwijs biedt de mogelijkheid om via een flexibel traject opgeleid te worden tot:

• Pedagogisch Medewerker Kinderopvang 3 (PM3)
• Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 (GPM4)
• Onderwijsassistent niveau 4 (OA).

Het Basistraject is speciaal ontworpen om jou kennis te laten maken met de basistheorie en te laten ontdekken welke vervolgopleiding het beste bij je past. Je doet via een online leeromgeving de benodigde basiskennis op en ontdekt de praktijk via een korte oriëntatiestage bij een kinderopvang of basisschool.

Tijdens het traject krijg je begeleiding van een leercoach van WerkendLeren. De coach biedt jou ondersteuning bij het kiezen van een passende opleiding en opleidingsvorm (3e-leerweg of BBL).

Inhoud van de opleiding

Je kunt op elk moment instappen in het Basistraject, dat gemiddeld drie tot vijf maanden duurt. Je doorloopt de studie in eigen tijd en tempo en werkt in een online omgeving aan de theorie. Deze zelfstudie geeft jou veel vrijheid en vraagt veel zelfstandigheid. Ook is er begeleiding van een leercoach, waarmee je twee voortgangsgesprekken kunt inplannen.

De inhoud van dit Basistraject voldoet aan de officiële richtlijnen voor de basistheorie. Je doorloopt theorie, oefeningen en zelfreflectieopdrachten over thema’s als: kennismaken met het beroep, ontwikkeling van het kind en de basis van pedagogiek.

Wil jij tijdens het traject een oriëntatiestage lopen? Dan wordt van jouw stageplaats verwacht dat deze een stagebegeleider aan jou koppelt, voor begeleiding en ondersteuning tijdens de stage- en of werkuren.

Besluit je na het Basistraject dat jij verder wilt werken in het vak? Dan heb je keus uit een van de erkende vervolgopleidingen: Pedagogisch Medewerker, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker of Onderwijsassistent. Deze opleidingen kun je bij afronding van het Basistraject versneld doorlopen, via de derde leerweg (OVO) of de beroepsbegeleidende leerroute (BBL).

Investering

De tijdsduur van het Basistraject is afhankelijk van jouw planning. Je kunt het traject zelfstandig doorlopen in 3 tot 5 maanden.

Afhankelijk van jouw keuzes vraagt de vervolgopleiding een andere investering van jou. Je kunt de keuze maken die het beste past bij jouw thuis- en werksituatie. Hieronder een indicatie voor de verschillende routes:

 • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker of Onderwijsassistent via de BBL-route
  • 2 a 3 keer per maand naar school
  • Minimaal 20 uur per week werken bij het leerbedrijf
  • 6 tot 10 uur per week online studeren via de online leeromgeving
 • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker of Onderwijsassistent via de Derde leerweg
  • 1 a 2 keer per maand naar school
  • Minimaal 400 uren stage in totaal, in te delen met het leerbedrijf en op basis van de opdrachten die je maakt
  • 15 tot 20 uur per week online studeren via de online leeromgeving

Kosten

De investering voor het Basistraject bedraagt €595,- per deelnemer.

In het kader van het STAP-budget kun jij deze training (deels) gesubsidieerd volgen. Klik hier voor meer informatie.

 

De extra kosten van de eventuele vervolgopleiding (GPM4, PM3, OA4) bedragen €350,- per maand. Je betaalt dan alleen voor de maanden die je in opleiding zit.