Ik kies voor Onderwijsassistent!

Wil jij graag werken met kinderen, maar heb jij nog niet het juiste diploma? Ben jij toe aan een carrièreswitch naar het basisonderwijs, maar twijfel je of het werk bij je past? Of weet je niet of je de investering wil en kan doen? Dan bieden wij jou graag de mogelijkheid voor het volgen van een flexibel traject.

Waarom kiezen voor de opleiding Onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent verricht je veelal assisterende en uitvoerende taken onder supervisie van de leerkracht. Je hebt onder andere kennis van didactiek en (taal-) ontwikkeling, gedrags- en opvoedingsproblemen en het stimuleren van ontwikkeling bij kinderen. Daarmee ben jij goed in staat om zelfstandig onderwijs gerelateerde taken uit te voeren onder eindverantwoordelijkheid van en in overleg met de leerkracht.

Het Basistraject Pedagogiek en Onderwijs

Je start met het Basistraject Pedagogiek en Onderwijs waar je alle benodigde basiskennis opdoet in een online leeromgeving onder begeleiding van een persoonlijke leercoach.

Het Basistraject Pedagogiek en Onderwijs heeft een flexibele opzet dankzij een online leeromgeving. Daardoor is het mogelijk om zelf te kiezen wanneer je het basistraject start en binnen welk termijn je het afrondt. De gemiddelde doorlooptijd ligt tussen de 2 tot 3 maanden. Tijdens het basistraject zijn er nog geen bijeenkomsten.

Je ontdekt het werkveld en de opleiding van de onderwijsassistent. Wat doe je als onderwijsassistent in de praktijk? Wat is het verschil tussen onderwijsassistent en pedagogisch medewerker? Ook volg je verschillende modules over communicatie en ontwikkeling van het kind. Tijdens deze eerste fase leer je in een online omgeving, zonder bijeenkomsten. Hierdoor kun je zelf bepalen hoelang en wanneer je studeert.

Meer informatie

Wil jij meer informatie? Vul hieronder je gegevens in en ontvang de folder direct in je mailbox.

Naam(Vereist)

De opleiding Onderwijsassistent (niveau 4)

Na het afronden van het Basistraject Pedagogiek en Onderwijs maak je een definitieve keuze voor een leerroute; BBL of derde leerweg. Deze keuze maak je op basis van wat het beste bij jou past. Omdat je de basiskennis hebt opgedaan, ga je voorbereid aan de slag. Daarnaast heb je meer tijd om in de praktijk alle aandacht te hebben voor jouw praktijkervaring en opdrachten, omdat je minder hoeft te studeren. Afhankelijk van de gekozen route, heb je enkele (derde leerweg) lesdagen of wekelijks (BBL). 

De opleiding bestaat uit een aantal thema’s en is opgedeeld in zelfstudie, klassikale lessen en praktijkleren. Naast het volgen van de lessen, werk je aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten. Deze opdrachten voer je uit tijdens je dagelijkse werkzaamheden, zodat je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen. Je krijgt daarvoor ondersteuning van een praktijkbegeleider.  Naast vakspecifieke kennis over begeleiding en ondersteuning van kinderen in hun ontwikkeling, krijg je kennis aangereikt over het voorbereiden, uitvoeren en coördineren van lesactiviteiten. Je werkt in de praktijk nauw samen met een leerkracht welke verantwoordelijk is voor de inhoud van de lessen. 

De kosten

Basistraject Pedagogiek en Onderwijs          € 595,-

De opleiding OA                                               € 5.355,-

Totale kosten                                                    € 5.950,-

Subsidiemogelijkheden

In het land zijn verschillende initiatieven voor het bevorderen van “een leven lang ontwikkelen”. Informeer eens bij het leer-werk loket, het UWV of de gemeente welke mogelijkheden er zijn voor het aanvragen van een scholingscheque waarmee je de opleiding kunt bekostigen. Maak je de keuze voor de BBL-route dan kan je werkgever de subsidie PraktijkLeren aanvragen, waarmee een deel van de opleidingskosten betaald kunnen worden. Wij adviseren werkgevers graag over de mogelijkheden.